Det er mange som mener at man burde la vær å bruke blits når man tar bilder innendørs, og heller kun bruke natulig lys. Det er på ingen måte noe galt i det, problemet er bare at man ofte må ha et objektiv som har en veldig stor blender og et kamera som tåler høy ISO uten å gi kornete bilder for å kunne få til dette. Om du ikke har et veldig lyssterkt objektiv og et godt kamerahus, er sjansen ganske stor for at du vil få uskarpe bilder fordi du må ha relativt lang lukkertid for å slippe inn rett mengde lys.
For å få innebilder med mykt, fint lys, trenger man en ekstern blits. Om du bruker den innebygde blitsen i kamerahuset, er det ikke så veldig mye du får gjort med det, men ved å kjøpe en ekstern blits, får du med èn gang mer muligheter. Slike blitser får du fra noen få hundrelapper, så sant du ikke bryr deg om at det må være samme merke som kameraet ditt, og opp til flere tusen for toppmodellene. Forskjellen på de rimeligste og de dyreste er i hovedsak flere funksjoner og bedre byggekvalitet på de dyrere modellene. Som med så mye annet, får man det man betaler for.
En ekstern blits kan selvfølgelig også skytes rett frem slik som den innebygde blitsen, men da får du harde, stygge skygger og veldig ofte et opplyst motiv, men en vesentlig mørkere bakgrunn. Men om du f.eks skyter blitsen rett i taket, så sant du har et hvitt eller lyst tak, blir resultatet straks mye bedre.
Det er også andre ting man kan gjøre med en ekstern blits på kameraet enn å skyte rett opp i taket, som f.eks å skyte i veggen ved siden av deg for å skape litt skygge og dramatikk i motivet, eller du kan skyte den delvis i veggen bak deg og taket for å gi lyset en litt anderledes karakter. Det beste er i grunn å bare prøve seg litt frem, for å se hvilket reslutat du liker best.
Her er noen eksempler på hvordan det ser ut ved de forskjellige blitsinnstillingene:
Blits rett frem
Å skyte blitsen rett frem, som vist her, er definitivt den minst pene måten å bruke blits innendørs på. Objektivet jeg har tatt bilde av er helt sort, men får her en blåfarge pga det hvite lyset fra blitsen. Det samme har også bakgrunnen som er en hvit dør. I tillegg til det, ser man noen stygge skygger på sidene og man mister også mye av “stemningen” ved innebilder ved at fargene blir blå og dermed kalde. Ved bruk av blits rett frem blir det også ofte mye lys på motivet, men lite lys på det som er bak. Det vil dog ikke vises så godt her, fordi jeg har en hvit dør som bakgrunn. Det er noen ganger man må bruke blits rett frem for å få nok lys, men om du leser videre, vil du fort se hvor mye bedre de andre alternativene generelt er.
Blits rett opp i taket
Her ser bildet plutselig veldig, veldig mye bedre ut. Og det eneste jeg har gjort anderledes her konta det første bildet, er at jeg har skutt blitsen rett opp i taket. Man ser da tydelig at det ikke lenger er noe misfarge på objektivet jeg har fotografert. Det er heller ingen skygger på sidene. Hvis du tar en titt på stolen som objektivet står på, ser du også at det har en mye mer naturlig farge i forhold til det forrige bildet, hvor også denne fikk et blåskjær over seg. Èn ting som kan være litt bakdel med denne metoden, er at om man tar bilder av mennesker, så får man noen mørke skygger i ansiktet. Rett og slett fordi alt lyset kommer ovenfra og ned. Det kan løses ved å bruke et lite reflektorkort som veldig mange blitser har innebygd. Jeg viser litt av det på neste bilde.
Blits rett opp i taket med innebygget reflektor
Denne metoden blir ganske lik som den forrige hvor blitsen skytes rett opp i taket uten reflektoren. Men om du kikker nøye, så ser du at det her er litt mer direkte lys på objektivet, samtidig som at brunfargen på stolen har blitt litt blåere. Rett og slett fordi en del av lyset nå treffer refektorkortet og går rett frem i tillegg til det lyset som går rett opp i taket. Det kan også sees et litt lysere parti øverst på objektivet, dette kommer også fra lyset som reflekteres fra kortet i blitsen.
Blits 45 grader bakover
Her har jeg skutt blitsen 45 grader bakover slik at mesteparten av lyset treffer taket litt bak meg, samt veggen bak meg. På denne måten vil ingenting av blitslyset gå rett frem og denne metoden fungerer veldig bra om du har et hvitt tak og en hvit eller lys vegg rett bak deg. Resultatet blir ganske likt som når man skyter blitsen rett opp i taket og bruker det innebygde reflektorkortet.
Blits 45 grader til høyre
Ved å vinkle blitsen til siden, vil kvaliteten på lyset være ganske likt som når man skyter den rett opp i taket eller 45 grader bakover, men være mer direkte. Denne metoden fungerer veldig bra om man skal ta bilder av mennesker èn og èn, da den både gir deg et mykt lys, men også gir deg retning på lyset slik at det blir litt mer spennende og at bildet får litt mer dydbe.
Som du ser, gir en ekstern blits deg veldig mange flere muligheter enn hva den innebygde blitsen gjør og om du tar en del bilder inne, er dette noe du absolutt burde vurdere å skaffe deg. Som nevnt tidligere i artikkelen, vil man kunne få veldig fine bilder også uten blits, innendørs, men dette krever en del mer av fotoutstyret. En ekstern blits trenger heller ikke å koste tusenvis av kroner, man får helt ok blitser til langt rimeligere enn de dyreste toppmodellene.