Tenk på det som et digitalt negativ. I “gamledager” tok man negativene inn i et mørkerom og fremkalte bildene her. I dag som man fotograferer digitalt, taes de digitale negativene inn i et bildebehandlingsprogram som gjør mye av det samme som mørkerommet.
RAW er ikke noe egen filtype i seg selv, men er en felles betegnelse for ubehandlede bilder. De ulike kameraprodusentene har forskjellige filtyper for sine råfiler. Sony har for eksempel ARW mens Nikon har NEF. Canon har flere formater, hvor de nyeste kameraene spytter ut filer i CR2-format.
Når man da åpner en rå bildefil i for eksempel Photoshop får man mulighet til å påvirke hvordan det endelige bildet skal se ut. Man kan blant annet justere hvitbalansen dersom den ble feil og man kan stille på temperaturen i bildet. Egenskaper som kontrast og skarphet blir også vanligvis utført av kameraet automatisk, men dette setter man også selv i Photoshop ved fotografering i råformat.
En av ulempene med bilder i RAW-format er at filene inneholder mye mer informasjon og derfor er mye større enn komprimerte bildefiler. Dermed kan de fylle opp minnekortet relativt kjapt, og kan være tyngre å jobbe med på datamaskinen. Om bildet skal brukes på nettsteder eller lignende kreves det også konvertering til et standard bildeformat, noe som innebærer ekstra arbeid. Men bortsett fra dette, er det store fordeler med å ta bilder i rårformat, siden du da får bedre kontroll over hvordan bildet blir seende ut.
Hvis du f.eks allerede har valgt å fotografere i manuell fordi du ikke alltid stoler 100% på kameraet ditt, er det jo litt dumt å ikke også bestemme resten selv, syntes du ikke?
Hvordan tar man et RAW-bilde?
De fleste kameraprodusentene har satt sine innstillinger til å lagre bildene i komprimert format (som f.eks JPEG). Ved å gå på kameraets innstillinger i menyen vil du finne noe som heter «Image Quality» eller tilsvarende. Vanligvis kan du velge mellom å ta bilder i komprimert format, RAW eller begge deler. Sistenevnte kan være svært nyttig, men dog mer plasskrevende.
Hvordan redigerer jeg et RAW-bilde i Photoshop?
Når du åpner en RAW-fil i Photoshop vil du umiddelbart få opp et dialogvindu hvor du foretar alle endringene du ønsker å gjøre. Dette lille programmet kaller Photoshop for “Camera Raw” og på godt norsk kalles det for en råkonverter. Det er altså her man fremkaller bildet.
Det finnes en del “slidere” man kan justere på allerede på dette skjermbildet, og man kan også klikke seg inn på menyen rett over “Basic” (som du finner oppe til høyre på bildet) for å gjøre mer avanserte endringer. Selvfølgelig har også Photoshop mange andre muligheter til redigering av bilder som diverse filtre og justeringslag, men i denne artikkelen går jeg ikke inn på dette, men konsentrerer meg om selve råkonverteringen.
Oversikt over de mest grunnleggende innstillingene
Klikk på bildet for større versjon.
Menyen til høyre er utgangspunktet for endringer. Helt øverst får man presentert informasjon om bildet, inkludert detaljer om hvilke innstillinger kameraet hadde når bildet ble tatt (lukkertid, blenderåpning, ISO-verdi og så videre). Videre kan man sette hvitbalansen i bildet, enten ved å velge en av de automatiske funksjonene, eller stille inn alt selv ved å velge «Custom» i nedtrekksmenyen.
Temperature: Skal bildet gi følelsen av kulde eller varme? Dras måleren mot venstre vil bildet bli blått og kaldt, og motsatt vei gir gult og varmt.
Tint: Ettersom temperaturen stiller fargen til gul eller blå, er tint en ekstra fargejustering som påvirker magenta eller grønnfargen i bildet. Denne brukes altså til å få den helt rette fargen om du justerer temperaturen i bildet.
Exposure: Her kan du stille selve eksponeringen slik at hele bildet gjøres lysere eller mørkere.
Contrast: Her stiller du kontrasten mellom fargene i bildet.
Highlights: Høylysene i bildet kan justeres ned eller opp.
Shadows: Skyggene i bildet kan justeres ned eller opp.
Whites: Denne slideren er ganske lik “Highlights” men tar for seg et litt mindre toneomfang enn “Highlights”.
Blacks: Denne fungerer ganske likt “Shadows”, men også her er det et litt mindre toneomfang som blir justert i forhold til “Shadows”.
Clarity: Ved å dra denne til venstre får du et mykere bilde, mens du får et røffere bilde med mer kontrast om du drar mot høyre.
Vibrance: Her kan man enten redusere eller forsterke fargene i bildet. Denne fungerer veldig likt “Saturation”, men har en tendens til å beskytte hudtoner bedre enn “Saturation”.
Saturation: Akkurat som “Vibrance” reduserer eller forsterker man fargene med denne slideren.
Oppsumering
Akkurat som med veldig mye annet innen fotografering, krever også dette med råformat en del prøving og feiling før det sitter. Det kan virke ganske frustrerende å åpne en fil i råformat om man ikke aner hvor du skal begynne å redigere, men jeg håper her at du har fått en liten forståelse over hva de foskjellige funksjonene gjør. Det finnes som nevnt mange, mange flere ting man kan endre på enn disse basisfunksjonene, men det blir en helt annen artikkel, eller video.
Kommentèr gjerne om du har noen spørsmål eller synspunkter til artikkelen!