Veldig ofte når man ser bilder tatt med speilreflekskameraer, er det kun motivet som er i fokus også er bakgrunn helt uklar. Dette gjør at man automatisk retter oppmerksomheten på motivet og ikke bakgrunnen, slik man fort kan gjøre om hele bildet er like skarpt.
Dette er også mulig med nyere kompaktkameraer, men veldig ofte er dette en gjenganger på bilder tatt med speilreflekskamera. For å få til denne effekten, er det viktig at man bruker en stor blender. Jo større blenderen er, jo mer fremtredende blir motivet. Dette bildet er tatt med blender f/2.0, mens bildet du ser ved å føre musepekeren over, er tatt på blender f/16
Som du ser, er det kun lysestaken som er i fokus på blender f/2.0, mens bakgrunnen er uklar. På blender f/16 derimot, ser vi at også bakgrunnen er skarp.
Fordelen med stor blender er altså at man får en fin, uklar bakgrunn som både gjør at motivet ditt blir mye mer fremtredende, men som også gjør at bakgrunnen blir helt uklar slik at det ikke er fullt så nøye om den ikke er helt “ren”. Dette fungerer bl.a veldig bra til portrettbilder.
Bakdelen med denne teknikken er at det er vanskeligere å treffe rett fokus, siden det området som kommer i fokus er så lite. Så som med det meste annet, må også dette øves en del på før det sitter.
Som jeg nevnte i innledningen er det også noen andre ting som påvirker hvor mye som kommer i fouks. De tre tingene som avgjør dette er:
- Blendertall
- Brennvidde
- Kamera til motiv-avstand
Som jeg allerede har skrevet, må man ha en stor blender (lite f/tall) for å få et klart motiv med en uklar bakgrunn. Men for å få en enda større effekt, altså få enda mindre i fokus og enda mer uklar bakgrunn, kan man også øke brennvidden og minske avstanden fra kameraet til motivet.
Så for å få minst mulig i fokus, stiller du inn kameraet til største blender, bruker et objektiv med lang brennvidde og går så nærme motivet du kan.